Gradbeno dovoljenje in težave s sosedi

Z možem sva podedovala manjšo parcelo, stisnjeno med hiše v strnjenem naselju, kjer sva se odločila za nadomestno gradnjo. Vedela sva, da bo za gradbeno dovoljenje zaradi majhnih dimenzij parcele potrebno pridobiti tudi soglasja sosedov, vendar pri tem nisva pričakovala težav. Najela sva biro, ki naj bi poskrbel za vso projektno dokumentacijo za gradbeno dovoljenje in se z že pripravljeno izjavo, da se z gradnjo strinjajo, odpravila do sosedov, ki naj bi izjavo podpisali in overili na upravni enoti.

S prvim sosedom ni bilo težav in tako je bilo gradbeno dovoljenje na videz za korak bliže. Sosed se je strinjal, da hišo postaviva na samo mejo z njegovo parcelo in ni imel pri tem nobenih zadržkov. Sosed na drugi strani pa je imel svojo zahtevo. Ker se mu je zdelo, da bo najina hiša blizu njegove in bi tako lahko delala senco ter povzročila, da se ob njegovi hiši razrašča mah, je postavil pogoj, da hiša ne sme biti večnadstropna oziroma ima lahko zgolj pritličje in mansardo. Če sva hotela gradbeno dovoljenje, sva se morala s tem pač strinjati, a ker sosed ni določil višine hiše v metrih, sva vedela, da bomo načrtovali visoko mansardo, ki bo omogočila povsem normalne spalne prostore v nadstropju.

Ko sva za gradbeno dovoljenje pridobila vse, kar sva potrebovala in dokumentacijo oddala, pa se je zapletlo še bolj. Po najini parceli poteka namreč tudi služnostna pot. Nobenega namena nisva imela posegati vanjo, a upravičenec do koriščenja služnosti se je odločil, da ga najina gradnja vseeno moti. Postavil je pogoje, po katerih bi bila njegova služnostna pot po rušitvi stare in postavitvi nove hiše širša – namesto dosedanjih 1,60 metra je želel 2,50 metra, da bo lahko pot uporabljal tudi z avtomobilom. Zdelo se je že, da z gradnjo ne bo nič, a nazadnje nama je vendarle uspelo. Dovolila sva minimalno širitev, kakor so nama predlagali na uradu, kjer so tudi uporabniku služnostne poti povedali, da je njegova zahteva pravzaprav nesmiselno izsiljevanje.