Gretje tudi s klimo

Za prenos toplote se uporablja več sredstev. Ena izmed njih je cevni radiator. To je naprava, ki najpogosteje deluje na principu voda – zrak. Poimenovanje izvira iz besede radiacija, sevanje. Poimenovanje je protislovno, saj pri prenosu toplote z običajnih radiatorjev prevladuje pojav konvekcije, naravne ali prisilne. Grelnik, pri katerem računamo predvsem na sevanje, običajno poimenujemo infra grelnik. Izraz se najpogosteje uporablja za grelna telesa centralnega ogrevanja in za naprave v sistemih hlajenja motorjev pri avtomobilih z vodnim hlajenjem. Za konstrukcijo radiatorjev je značilno, da skušamo povečati predvsem stično površino med radiatorjem in zrakom, na primer z rebri. Pri radiatorju centralnega ogrevanja na sliki je površina stika z zrakom povečana s širokimi presledki med kanali, po katerih se pretaka vroča voda. Prestop toplote med vodo na steno radiatorja z notranje strani je zaradi snovnih lastnosti vode veliko boljši kot na zunanji strani, ki je v stiku z zrakom.

Klime so izjemno priljubljene naprave, ki jih lahko uporabimo za prijetno osvežitev in ohladitev poleti ter gretje pozimi. Napredne klimatske naprave poskrbijo tudi za optimizacijo bivalnega zraka, brez škodljivega prahu in bakterij. Klimatska naprava  je  je nepogrešljiva naprava sodobne družbe, sodobne tehnologije, ki slab, onesnažen zrak v prostoru očisti oziroma spremeni njegove lastnosti, kot je vlažnost, ga filtrira in ga optimizira na priporočeno bivalno temperaturo, ne glede na vremenske razmere zunaj. Osnovna ideja klimatske naprave je bila uporabljena v starem Egiptu, kjer so prostor hladili tako, da je skozi okno viselo trsje, ki so ga vlažili z vodo, na katerega je kapljala. Ko je zapihal veter je hlad zajel prostor. Bila je učinkovita metoda, ki je zrak ohladila, vendar je prostoru povečala % vlažnosti. Druge tehnike v srednjeveški Perziji so vključevale uporabo cistern in stolpe vetrnih elektrarn, da so se stavbe ohladile v vročih sezonah. Modernejše tehnike so se pojavile v 19. stoletju, saj je takrat prišlo do napredka na področju kemije in posledično v klimatizaciji.