Prehransko društvo Blog

Inštrukcije matematike – kdaj pričeti?

| 0 comments

Matematika je eden tistih šolskih predmetov, ki velja pri nas za najpomembnejše, saj so matematične osnove podlaga za učenje marsikatere druge šolske snovi. Prav zaradi tega velja jemati matematiko zelo resno, saj lahko povzroča težave tudi drugod – in starši, ki se tega zavedajo, se pri svojih otrocih zelo hitro odločajo za inštrukcije matematike. Prav nič nenavadno ni, da imajo učenci inštrukcije matematike že v osnovni šoli, kar se zdi nekaterim pretirano, drugim pa še kako primerno.

Kdaj je pravi čas, da se otroku prične pomagati z inštrukcijami?

Za inštrukcije matematike ne obstaja niti primerna starost niti primeren razred, je pa res, da je potrebno učencu, ki mu matematika ne gre, v prvi vrsti priskrbeti učno pomoč znotraj šole. Vsaka osnovna šola mora zagotavljati pomoč učencem z učnimi težavami, za kar skrbijo tako dopolnilni pouk kot pomoč sošolcev ter tudi zaposleni, ki skrbijo prav za pomoč otrokom z učnimi težavami. Inštrukcije matematike so lahko pri tem še poseben dodatek, ki pa je seveda smiseln le, če se otrok dejansko trudi, če rešuje vaje, se uči in dela naloge. Inštrukcije matematike namreč zagotavljajo dodatno razlago, ki je včasih več kot potrebna in so torej oblika individualne pomoči.

Ne morejo pa delati čudežev – če otrok nima dovolj interesa in volje, ne zaležejo prav nič bolj kot pomoč, ki je na voljo v šoli. Zato se ne velja odločiti zanje kar takoj in nepremišljeno. Dokler je snov še začetna, pogosto zadostuje dodatna razlaga v okviru dopolnilnega pouka ali tudi s strani sošolcev.
Inštrukcije matematike so veliko bolj pomembne v srednji šoli, ko je znanje že na višjem nivoju in je snov težja, šola pa ni več tako dobro podporno okolje. Takrat se velja za inštrukcije matematike odločiti takoj, ko se pojavijo težave. Ker je količina snovi velika in se ta hitro nadgrajuje, ne velja izgubljati časa, sicer je snovi hitro preveč, da bi jo lahko dijak uspešno osvojil in bi mu bilo omogočeno nadgrajevanje.

Leave a Reply

Required fields are marked *.