Kaj je to “responsive” spletna stran?

Izraz responsive web design večkrat srečamo tudi pod kratico RWD. Slovenski prevod za ta izraz je odzivna spletna stran. Gre za sodobni način izdelave spletne strani – Multimedija.si, ki omogoča optimalno izkušnjo uporabnikom ne glede na to s katerim brskalnikom in napravico dostopajo do odzivne spletne strani. Prav zaradi različnosti dimenzij ekranov napravic je izdelava responsive spletne strani lahko kar zalogaj za nekoga, ki se s tem ni še nikoli srečal.
Responsive Web Design dosežemo s pomočjo Cascading Style Sheets 3 media povpraševanji. V CSSju namreč določimo vse potrebne akcije, ki se aktivirajo glede na specifikacije uporabnikove naprave.

Pri tem je pomembno izpostaviti tudi, da je vsebina spletne strani ne glede na napravo ali brskalnik vedno enaka in optimalno pripravljena za naš medij. Tako ne bo potrebo približevati spletne stani, se premikati od leve proti desni in obračati zaslon, da bi prebrali vsebino. Besedilo se bo samodejno prilagodilo zaslonu in uporaba bo za uporabnika zagotovo veliko bolj prijetna, pregledna in odzivna.

Svet in dostop do informacij je vse širši, uporabniki pa vedno bolj zahtevni. Dostop do informacij želimo kjer koli, kadar koli na tistem mediju, ki ga trenutno uporabljamo. Zaradi tega moramo imeti pri razvoju novih spletnih strani vedno na prvem mestu uporabniško izkušnjo. Ta pa mora vedno biti enaka tako na mobilnih napravah, kot na namiznih računalnikih.

Za vse tiste, ki se odločate ali bi izbrali responsive spletno stran ali navadno spletno stran naj vam povemo še eno informacijo, ki vas bo zagotovo še dodatno prepričala zakaj se odločiti za izdelavo responsive spletne strani. »Stric Google« se je namreč odločil, da bo responsive spletne strani prav posebno nagradil. Spremenil je namreč pogoje iskanja in bo vse tiste strani, ki so prilagojene za mobilne naprave, v iskalniku uvrstil višje, kar pomeni, da boste imeli veliko več možnosti, da nekdo klikne prav na vašo spletno stran. Zato le temeljito premislite, preden se odločite, kako bo izgledala vaša spletna stran.