Kako odkriti vir nadležnega zobobola?

Zobobol seveda takoj začutite, saj ne morete odmisliti bolečine, ki teži vaš zob. V večini primerov lahko tudi dokaj natančno pokažete na zob, ki vas boli, torej na približno mesto bolečine oziroma njenega vzroka. Naslednji korak pri soočanju z zobobolom je navadno ta, da skušate odkriti vzrok bolečine – obolelo območje pregledate in iščete kakršne koli simptome, ki bi lahko izdali, zakaj se je bolečina pojavila. Žal pa so zobje v veliki meri skriti pred vašim pogledom, tako da se pogosto zgodi, da se bolečina pojavlja brez vidnih simptomov – to pomeni, da se težave nahajajo v koreninah oziroma drugje pod površjem zoba, lahko pa gre tudi za obolenje dlesni ali čeljusti. Ker je to na prvi pogled težko odkriti, si strokovnjaki pri Babit.si pomagajo z različnimi metodami, s katerimi pokukajo pod površino ustne votline. Tudi pride prav ortopan, ki je posebej uporabna metoda za odkrivanje nevidnih zobozdravstvenih težav.

V medicinski stroki se pogosto uporabljajo zapleteni izrazi, za katerimi se skriva razmeroma enostaven koncept, kar velja tudi za ortopan oziroma ortopantomografsko slikanje. Gre pa za panoramsko rentgensko slikanje, ki omogoči vpogled v stanje zobovja pod površjem ustne votline. Pri tovrstnem slikanju se zajame posnetek celotnega zobovja, ki prikazuje poleg zob in njihovih korenin tudi čeljusti in obdajajoče tkivo, kar seveda nudi bistveno boljši pregled in lažje odkrivanje vira bolečine pri zobobolu. Naj vas zapleten naziv in ne dosti enostavnejši opis ne zavedeta – gre za precej enostaven postopek, ki je povsem varen in ni invaziven. Gre za ekstraoralno slikanje, torej ni posegov v samo ustno votlino, celoten postopek slikanja pa traja le nekaj sekund, ni boleč in ne zahteva nikakršnega napora. Tako enostavna procedura pa ponudi izjemno uporabne rezultate, ki omogočijo zobozdravniku natančno določitev vira bolečine in bistveno olajšajo zdravljenje, zato je ortopan vsekakor priporočena rešitev v primeru, da vas muči neviden zobobol!