Karate in trening

Vas mogoče zanima trening karateja? Potem bo najbolje, da se čim prej preprosto udeležite enega treninga te borilne veščine in tako preizkusite tudi na lastni koži, če bi to bilo za vas in kako bi vam ustrezalo! Če pa vas zanima še, kaj sploh je karate, pa berite dalje.

Karate je ena od borilnih veščin, ki sicer izvira iz Okinave na Japonskem. Ta borilna veščina temelji na različnih borilnih položajih oz. tako imenovanih katah, ki jih sestavlja določen vzorec gibanja, ki so jim dodani udarci in blokade oziroma kihon. Poleg tega pa je pomemben del te borilne veščine tudi filozofija, ki se skriva za njo, zato pri karateju ne gre le za športno aktivnost.

Učitelj v karateju se imenuje sensei in je tako kot učenci karateisti oblečen v poseben bel kimono, njegovo karatejsko znanje pa največkrat označuje barva pasu, kar je sicer karate prevzel od juda. Začetniki nosijo bel pas, ki ga šele takrat, ko ta opravi preizkus za naslednjo stopnjo oziroma kju, zamenja rumen pas, nato sledijo rdeč, zelen in moder pas, čisto pri vrhu pa je rjav pas, ki označuje, da se je učenec udeležil že mnogih treningov karateja in da to veščino že dobro obvlada, še vedno pa ga še malo loči od črnega pasu, ko bo postal mojster.

Vendar pa je poglavitna stvar pri karateju ta, da se ga je treba učiti celo življenje in da se ga nikoli ne neha učiti, ker še vedno obstaja možnost za izboljšanje. To pomeni, da je karate veščina, ki se je človek uči celo življenje, ne glede na to, kdaj se jo začne učiti in kakšen stopnjo doseže v njem oziroma kakšen pas ima.

Če želite trenirati to borilno veščino, je pomembno, da najdete klub, v katerem delajo usposobljeni učitelji, ki bodo s potrpežljivosti prenesli svoje znanje na vas in vas naučili vse o karateju.