Kuhanje s pomočjo indukcije

Indukcijska kuhalna plošča ali z drugo besedo indukcijsko kuhališče je postalo v zadnjih letih zelo priljubljeno, tako kot vsaka stvar, pa ima tudi kuhanje na indukcijo svoje prednosti in slabosti. Pri veliko kuharjih še vedno vlada prepričanje, da je plin najboljši način kuhanja, vendar se jih veliko obrača tudi na indukcijo, saj so ta kuhališča veliko bolj močna od vseh drugih načinov kuhanja.

Za razliko od električnih steklokeramičnih plošč, ki se ob znižanju temperature ohlajajo še kar nekaj časa, pa tega za indukcijo ne moremo reči, saj se temperatura spusti izredno hitro. Pri kuhanju na indukcijo pa lahko manipuliramo temperaturo prav tako hitro, kot nam to omogoča plinski štedilnik.

No pa si oglejmo nekatere prednosti kuhanja na indukcijo. Vsekakor je velika prednost kuhanja na indukcijo ta, da se toplota ne porazgubi oz. gre v prazno. Najboljši pokazatelj tega je ta, da lahko v posodi, ki zavzame samo polovico kuhalne plošče zavremo vodo, na drugi polovici kuhalne plošče pa lahko položimo ledeno kocko, ki se ne bo stopila. Če samo primerjamo z plinskim štedilnikom, tam dejansko za ogrevanje posode porabimo samo 40% vložene energije. Kjer je poleti v kuhinjah zelo vroče, bodo indukcijske kuhalne plošče zmanjšale tudi ta vpliv v primerjavi z električnimi ali plinskimi štedilniki.

Tudi varnost je odlika indukcije, saj delajo samo ob stiku s primerno posodo, zato se tudi otroci ne morejo opeči, kar za druga kuhališča nebi morali trditi. Seveda pa tako kot pri vseh stvareh, ima tudi indukcija nekatere slabosti. Ena izmed teh je ta, da je za indukcijo potrebna posebna posoda, kar lahko predstavlja kar velik strošek, če imamo vso posodo prirejeno za ostala kuhališča. Posoda mora imeti magnetne lastnosti, drugače kuhanje ne bo mogoče. Še ena slaba lastnost indukcijskih kuhalnih plošč pa je glasnost, saj je kuhanje kar precej glasno zaradi ventilatorjev, ki hladijo kuhališče, velikokrat pa je za glasnost odgovorna tudi posoda na kateri kuhamo.