Laserski tiskalniki potrebujejo tonerje

Nekaj potrebujemo, a ne vemo kaj

Kadarkoli se spravite tiskati večjo količino dokumentov, potrebujete v ta namen dve zadevi. Goro papirja in barvo. Seveda vse se prične z vašo tiskalniško napravo in tu je že pred marsikom veliko in zahtevno vprašanje – kateri tiskalnik kupiti? Celo v mnogih podjetjih se sprašujejo, kakšen tip tiskalnika bi bil zanje primeren in se pogosto odločijo napačno. Možnosti pa je več.

Vrste računalniških tiskalnikov

Obstaja več vrst tiskalnikov, ki so primerni tako za domače, kot tudi za pisarniško okolje. Seveda imam v mislih tiste klasične tiskalnike, ki tiskajo dokumente na papir in ne kakšne 3D tiskalnike, ki s pomočjo materiala, ki ga ulivajo na površino napravijo celoten izdelek po načrtu ali pa plotterje, torej risalnike, ki z robotsko roko rišejo velikanske dokumente, še posebej elektro sheme, strojne dele, arhitekturne načrte in podobno.
Navadni tiskalniki se delijo v osnovi na iglične, ki uporabljajo trak, brizgalne, ki uporabljajo kartuše in laserske, kjer so tonerji tisti, ki shranjujejo barvo. In ravno barva je tisti največji problem, saj se kar hitro lahko porabi in potem je potrebno kupiti novo. Trak se dolgo ne obrabi, a iglični tiskalniki se razen v posebne namene skoraj več nikjer ne uporabljajo, kartuše pa se tako hitro izpraznijo, da marsikdo izgubi živce in gre preprosto v trgovino po laserski tiskalnik. Tonerji v laserskih tiskalnih imajo večjo kapaciteto in pri neki običajni pokritosti papirja z barvo naredijo od 1.500, pa tja do 5.000 kopij, redko več, obstajajo pa tudi takšne možnosti – to so že pravi bobni z barvo.

Tudi tonerji so lahko različni

Barvni ali črni? Tonerji za laserske tiskalnike prihajajo v različnih barvah in velikostih polnjenja. Prav tako se razlikujejo proizvajalci. Tonerje običajno izdela podjetje, ki je napravilo tudi tiskalnik, vendar to ni nujno v vseh primerih. Obstaja precej podjetij, ki izdeluje samo barvo. Tako so v trgovinah tudi tonerji, ki niso originalni, kar pa kupca pravzaprav niti ne prizadene pretirano. Celo obratno, kajti ima večjo izbiro.
Večina uporabnikov si še vedno postavlja vprašanje, če so tonerji, ki niso od originalnega proizvajalca vseeno tako kvalitetni, kot originalni. Za začetek je dobro razčistiti kako kvaliteten tisk pravzaprav nekdo potrebuje. Za običajno delo v pisarni ali doma, se ne bo nikjer poznalo če ste dali toner ponovno napolniti, če ste kupili ponaredek ali original. Pogosto se opazijo razlike, vendar ne vedno, zato ni nujno, da so tonerji vedno originalni.