Naj bo med menstruacijo higiena na prvem mestu

Ženske morajo v času menstruacije zelo dobro skrbeti za higieno, saj se lahko kaj hitro zgodi, da zaradi nemarnosti staknejo kakšno okužbo.

Zelo pomembna je uporaba higienskih vložkov in tamponov. Vedno več deklet se odloča tudi za uporabo menstrualne skodelice, ki je namenjena večkratni uporabi. Gre za posodico, ki jo namestimo v notranjost nožnice. V njo se shranjuje menstrualna kri, ko se ta napolni, jo samo preprosto izpraznimo, očistimo in ponovno ustavimo. Nekateri poročajo o življenjski dobi tudi do 10 let. Tako nam bo tako okolje, kot tudi naša denarnica zelo hvaležna.
Seveda je pri menjavi higienskih pripomočkov za menstruacijo zelo pomembno, da pred in po opravilu temeljito operemo roke. Če kakršna koli bakterija zaide v nožnično odprtino, lahko pride do zelo resnih okužb materničnega vratu, ki lahko v skrajnih primerih privedejo celo do neplodnosti.

Poskrbeti pa moramo tudi za redno tuširanje. Seveda pa izpiranje same nožnice ni zaželeno, saj lahko privede do porušitve telesne flore, s tem pa se poveča možnost same okužbe. Ginekologi priporočajo tuširanje dvakrat dnevno, z mlačno vodo in milom, ki ima nevtralni ph. V primeru, da smo na potovanju in nam je omejen dostop do tuša, si lahko omislimo tudi posebne higienske robčke, ki lahko za silo nadomestijo tuširanje, seveda pa ti ne bodo tako zelo učinkoviti kot tuš.

Vse uporabnice tamponov velja opozoriti, da lahko daljše nošenje tampona privede do razvoja sindroma toksičnega šoka. Zato se še posebej odsvetuje uporaba tampona tistim ženskam, ki rade malce dlje spijo.
Za konec naj omenimo še tematiko spolnih odnosov med menstruacijo. Odnosi so varni, stopnja zanositve pa je zelo minimalna. Je pa potrebno omeniti, da je zelo pomembno, da partnerja poznate, poznate njegove higienske navade, da vam s svojim spolovilom ne prenese kakšne bakterije v notranjost nožnice, saj je ta v obdobju menstruacije še posebej občutljiva.