Oblačila

Tudi slavnostna oblačila naj izražajo vašo osebnost

Vsakdo pride v življenju tudi do dogodkov, ki zahtevajo nekoliko bolj slavnostno oziroma večerno oblačenje. Za tiste, ki so že po naravi elegantni, to ni težava, vsekakor pa slavnostna oblačila težje izberejo tisti, ki so sicer »športni tipi« in v vsakdanjem življenju ne nosijo drugega kot kavbojk, majic in športnih copat.

Eden izmed najbolj očitnih primerov tega, kako je lahko izbira težka in kako težko se je privaditi elegantnim večernim oblačilom, če jih nisi vajen, so zagotovo maturantski plesi. Veliko dijakov indijakinj, ki zaključujejo šolanje, se namreč znajde v stiski – želijo si obleči nekaj lepega, a ne vedo, kaj jim pristaja, kako poskrbeti, da jim ne bo neudobno, kako se v takšnih oblačilih obnašati, in predvsem, kako zaradi njih ne izgubiti svojega jaza. Oblačila za maturantski ples prav zato marsikdo izbira precej dolgo.

Kaj pa dober primer? Z lahkoto jih kar nekaj najdemo med našimi športniki. Kljub temu, da ti zaradi treningov in tekem v vsakdanjiku nosijo športna oblačila, se znajo ob slavnostih kar dobro preleviti. Seveda pa si večina pri tem poišče pomoč – če si javna osebnost, si pač ne moreš privoščiti obleke, ki ti ne pristaja. Marsikdo se tako obrne po pomoč k stilistom.

Kako torej najti slavnostno obleko, ki vam bo dejansko pisana na kožo? Najprej ne pozabite na osnovno pravilo: obleka vam mora biti všeč, saj se boste le tako v njej dobro počutili. Biti vam mora prav, zato včasih ni odveč, če si jo daste izdelati po meri. Prav tako pa naj tudi slavnostna oblačila povedo nekaj o vas. Razmislite o tem, kako lahko elemente vašega vsakdanjega stila vnesete v slavnostni stil.

Če imate težave, pa je tu seveda še ena rešitev: klasika. Večerne obleke, ki so nekaj posebnega, so lahko hitro videti nenavadne, neprimerne ali celo »neumne«. Če se držite klasike, ki je pri moških gotovo črn smoking, pri ženskah pa preprosta dolga obleka v eni barvi, potem boste gotovo elegantni in ne boste izstopali.