Prehransko društvo Blog

Odpravite bolečine v vratu

| 0 comments

V današnjem času je vse več problemov z bolečim vratom. Bolečina, ki se pojavlja v mišicah in sklepih v predelu vratu je lahko zelo moteča. Temu po navadi rečemo kar trd vrat. Do tega pride, ker je gibanje v predelu vratu zelo omejeno. Vzrok za boleč vrat je lahko nategnjena mišica, stisnjen živec, revma, različne oblike artritisa, težave z mišicami, poškodbe in druge težave z hrbtenico.

Največkrat se bolečina pojavi zaradi težav z mišicami, v sodobni družbi je to najbolj pogost vzrok, zato ima večina ljudi izkušnje z nategnjeno mišico v vratu ali ramenih. Ker je trd vrat akutna težava in se pojavi nenadoma lahko bolečino omilimo na več načinov, kot so spanje v primerni legi in udobna postelja, zmanjšanje stresa, skrbi ali tesnobe, avta ne vozimo dalj časa, pri računalniku ne sedimo predolgo in poskrbimo za prijetno masažo bolečih delov. Masaža pa ni samo dobra za telo, temveč tudi za dušo, saj je izredno prijetna.

Ker pa nam trd vrat lahko povzroča težave pri vsakodnevnih dejavnostih kot je vožnja avtomobila moramo za boleča mesta pravilo poskrbeti. Lahko si pomagamo z mazilom iz arnike, ki zmanjšuje bolečine in otekline v mišicah. Bolečine v vratu pa niso samo takega izvora, bolečino lahko dobimo tudi zaradi poškodbe v prometni nesreči, ta je poznana kot nihajna poškodba vratu. Če so poškodbe zelo hude in če jih ne zdravimo pravilno lahko to poškoduje našo hrbtenico.

Bolečina v vratu se bolj strokovno imenuje artritis, poznamo dve vrste artritisa, to sta osteoartroza in revmatoidni artritis. Osteoartroza nastane zaradi obrabe sklepov, do katerega pride zaradi neprimerne presnove, prehrane in načina življenja. Revmatoidni artritis pa je avtoimunska bolezen, pri kateri bolijo manjši sklepi, bolezen pa se lahko pojavi pri katerikoli starosti. Bolečina v vratu pa se lahko pojavi tudi zaradi težav s hrbtenico kot so stisnjen živec, zdrs diska, deformacija hrbtenice, tumorji in različne okužbe. Če imamo take težave moramo nujo obiskati zdravnika.

 

 

Leave a Reply

Required fields are marked *.