Prehransko društvo Blog

Opis odvetniškega poklica

| 0 comments

Na svetu obstaja mnogo poklicev, le malo pa se jih po ugledu približa poklicu odvetnika. Nič čudnega, da si veliko ljudi želi delati kot odvetnik. Tudi televizijske hiše snemajo serije, ki se dotikajo tega poklica. Dejstvo pa je, da bo za doseg tega poklica potrebno veliko šolanja in učenja.

Odvetniki delujejo na različnih področjih prava. Delovno pravo odvetnik ni enako, kot odvetnik za civilno pravo. Običajno se področja prava delijo na tri dele. Gospodarsko, civilno, ter delovno in upravno pravo le-ti pa se v nadaljnja področja delijo še naprej. Vaše delo kot odvetnik bo obsegalo raznorazne stvari, delo pa ne bo nikoli dolgočasno. Je pa res, da je pri tem poklicu prisotnega veliko stresa, zato bodite na to pripravljeni.

Čeprav delo poteka v urejenih pisarnah, pa boste nemalokrat primorani tudi sesti v avto in se odpeljati na obravnavo ali pa do vaše stranke. Ustvarite si lahko svoje ime in podjetje, ali pa se zaposlite kot pripravnik v eni od že ustaljenih družb. Večina odvetnikov je svojo pot začela na tak način. Za svoje delo boste primerno plačani in tudi nagrajeni.

Kako pa sploh do poklica odvetnika? No ja najprej boste morali zaključiti študij prava in opraviti državni pravniški izpit. Sledilo pa bo štiriletno obdobje »prakse« pri katerem boste svoje znanje sprotno dopolnjevali. Splošna razgledanost vam bo tu še kako koristila, pa tudi dobro znanje tujih jezikov ne bo odveč. Ker boste skoraj vedno delali z ljudmi, so dobre komunikacijske sposobnosti in poslušljivost nujno potrebne.

Za šolanje imate na voljo pravno fakulteto v Mariboru ali pa Ljubljani. Za več informacij se lahko obrnete na odvetniško zbornico Slovenija ali pa na katero izmed odvetniških pisarn. Če boste do njih pristopili z zanimanjem, menim da vam bodo z veseljem odgovorili na vprašanja glede šolanja, izobrazbe in samega dela.

Leave a Reply

Required fields are marked *.