Priprava hrane na žaru

Poletje trka na naša vrata in kaj drugega je značilno za dolge in tople poletne večere, kot peka na žaru. Peke na žaru se lahko lotevate na različne načine, saj obstajajo različne vrste žarov. Na voljo so vam električni žari, plinski žari, ter žari na oglje. Nekateri imajo na vrtu kar cele letne kuhinje, drugi pa žar čez zimo pospravijo in ga ob začetku pomladi spet privlečejo na plano.

Različni tipi žarov so primerni za različne priložnosti. Električni žar vam omogoča tudi peko v notranjih prostorij, kar pri plinskih in tistih na oglje ni primerno, zaradi oglja in dima.Električni žari so primerni za peko v notranjih prostorih, čeprav hrana tu nima okusa po oglju, pa ima še vedno določen okus po žaru, za tako peko boste morali uporabiti še malce olja. Pri peki na rešetka pa uporaba olja ne bo potrebna, mogoče lahko malenkost premažete same rešetke, da se izognete prijemanju hrane na rešetke, a za samo peko olje ni potrebno. Žar na oglje zahteva malce več časa, saj je oglje potrebno segreti na ustrezno temperaturo, pri oglju pa to malce traja, a okus, ki ga boste deležni je nepopisen. Okus pa ni odvisen samo od žara, temveč tudi od kvalitete mesa. Zrezek, ki ga boste kupili v naprimer Lidlu, po vsej verjetnosti ne bo tako kvaliteten kot uležano meso lokalnega mesarja, zato pred peko poskrbite tudi za kvalitetno meso.

Plinski žari so podobni žarom na oglje, s temi žari lahko hrano pripravite zelo hitro, saj se plošča nad plinskim ognjem segreje zelo hitro. Tak žar lahko uporabljate tudi v notranjih prostorih, vendar so mišljeni predvsem za peko odzunaj. Vsekakor peka na žaru vključuje dve zelo dobri stvari in to sta druženje in dobra hrana. Zato se takega načina hrane poslužujte čim večkrat.