Roštilj na oglje

Roštilj je obvezna oprema vsakega domačega kuharskega mojstra, in seveda ni drugega roštilja kot tisti na oglje. Seveda, obstajajo tudi druge različice, ki bolj ali manj uspešno nadomeščajo klasične žare, a pravi mojstri vedo, da je pravi okus le en, tisti z roštilja na oglje. Poleg samega vira toplote pa se različni žari razlikujejo tudi v drugih lastnostih, katerih pregled nam olajša izbiro – vseeno je treba priznati, da roštilj na oglje ni edina rešitev, ki lahko popestri peko v sončnih dneh, kljub temu da mnogi oglje zelo zagovarjajo.

Ni pa nenavadno, da je oglje najbolj priljubljen vir toplote za peko na žaru. Poleg tradicije to potrjujejo še nekatera dejstva, med katerimi je najbolj priljubljen seveda okus. Sveže pečeno meso na žaru na oglje ima edinstven okus, katerega ne moremo prekositi z nobeno drugo alternativo. To potrjujejo tako gurmani, kot tudi povsem običajni ljubitelji pečene hrane. Prav zato je prva asociacija ob besedi žar navadno roštilj na oglje, na katerem lahko pripravimo najbolj okusno hrano, pa naj gre za meso, zelenjavo ali kakšne druge specialitete. V vsakem primeru da oglje edinstven okus, ki je med žar mojstri še posebej cenjen. Treba pa je poskrbeti za to, da je oglje izdelano iz naravnega lesa, ter da ne uporabljamo drugih kuriv.

Poleg tega, da moramo zagotoviti kvalitetno oglje, terja takšen roštilj še nekaj drugih spretnosti, ki pa v končni fazi zagotovijo božansko pojedino. Prižiganje oglja in uravnavanje pretoka zraka je ključnega pomena pri pripravi delovne površine, ki se mora nato nekaj časa segrevati do primerne temperature. Nato pa je treba biti zelo spreten tudi pri sami peki – naj se tekočina ne cedi neposredno na oglje, prav tako naj hrana ne bo v neposrednem stiku oziroma preveč blizu oglju. Veliko lahko za okusen rezultat naredimo že s pravilnim uravnavanjem temperature, za piko na i pa poskrbi še ravno pravšnje dimljenje, ki da hrani tisti značilen žar okus in vonj. Roštilj na oglje je torej odlična izbira za žar mojstre – nekoliko daljša priprava in bolj zapletena peka sta povsem vredna truda, saj je rezultat najboljši možen, kar bodo morali priznati tudi vsi gostje pojedine!