Smirnoff vodka

Kljub temu, da se danes vodka smirnoff proizvaja v mnogih deželah sveta, celo v Indiji, sedež podjetja pa je v Angliji, je ta izdelana po tradicionalnem ruskem receptu, katerega avtor je Pyotr Smirnov, ki je imel svojo destilarno v Moskvi. Smirnov je za pripravo vodke uporabljal ogljikove filtre, ki jih uporabljajo še danes, da je njegov recept prišel na Zahod, pa je zaslužen njegov sin Vladimir, ki je s področja Rusije pribežal v Anglijo v času boljševiške revolucije.
Proizvodnja vodke smirnoff se je v Moskvi pričela daljnega leta 1864, 40 let kasneje pa je ruski car vse proizvodne obrate za izdelavo vodke nacionaliziral. Družina Smirnov je po desetletju in pol zbežala najprej v Turčijo, nato pa se preselila na področje današnje Ukrajine, kjer so svojo vodko poimenovali smirnoff – končnico priimka so preoblikovali, da se je ime slišalo bolj francosko. Vladimir je hotel proizvodnjo nadaljevati v ZDA, kjer je odprl destilarno v Connecticutu, vendar mu posel ni šel dobro in tako si ni mogel več privoščiti ni plačevati računov. Tako je blagovna znamka smirnoff prišla v druge roke. Trenutno je v lasti britanskega podjetja Diageo, ki je tudi lastnik znamke Guiness – piva, kije sicer izvorno irsko.

V času globalizacije sicer ni prav nič nenavadno, da je podjetje iz Velike Britanije lastnik irske znamke piva in ruske znamke vodke – vsekakor pa tega marsikdo ne ve in meni, da dejansko pije pijačo iz izvorne dežele. A izvor je nekaj, proizvodnja in lastništvo pa nekaj povsem drugega.
Pred dvema desetletjema so potomci družine Smirnov v Rusiji ponovno pričeli s proizvodnjo vodke, ki so ji dali originalno družinsko ime, torej s končnico v. Trdili so, da je to originalni Smirnoff, čemur so seveda sledile tožbe, ki so jih izgubili, saj je bila »prava« vodka lastniško po vseh prepisih v rokah sedanjih lastnikov.
Vodka smirnoff je poleg vodke absolute najbolj znana vodka na svetu, a slednjo menda prekaša v prodaji. Poleg klasične vodke ponujajo tudi različne vodke z okusom ter mešane pijačez vodko, ki so znane pod imenom ice.