Prehransko društvo Blog

Vzdrževanje ležajev je lahko preprosto

| 0 comments

Na trgu je ogromna izbira ležajev. Vsaka vrsta igra svojo pomembno vlogo. Tako poznamo drsne ležaje, ki lahko prestrezajo razne radialne obremenitve, če so pravilno dimenzionirani pa tudi aksialne. Mazanje ležajev se lahko izvede s črpalko, preko katere maziva (trda ali tekoča) nanesemo na ležaje, ki to potrebujejo. Za razliko od drsnih ležajev imajo kotalni ležaji manjše trenje. Med slednje spadajo tudi iglični ležaji.

Same ležaje ločimo na več vrst in nate še te na podvrste. Najbolj pogosto uporabljeni ležaji so kroglični ležaji. Ustrezajo standardni namembnosti krogličnih ležajev, njihov prostor med zunanjim in notranjim obročem je zapolnjen z eno vrsto kroglic. Zunanji obroč je praviloma cilindrične oblike. Stožičasti ležaji si elementi za prenos vrtilnih gibanj, katerih konstrukcija je zasnovana tako, da omogoča prenos delujočih obremenitev v aksialni in radialni smeri istočasno, odvisno od njihove konstrukcije. Na trgu so še radialni valjčni ležaji, radialni sodčkasti, sferični drsni , avtomobilski ležaji, podporne in tirne kotalke, klima ležaji ter enosmerno vrteči se ležaji.

Vsak ležaj ima že vnaprej izračunano življenjsko dobo. Vseeno pa marsikateri ležaj le te ne doseže. Zato je potrebno ležaje tudi primerno vzdrževati.. Te faze so montaža, mazanje, poravnava, osnovni nadzor stanja in demontaža. Te faze so med življenjskim ciklom ležaja izjemno pomembne, saj z njimi dosegamo maksimalno možno življenjsko dobo. Seveda pa so vam za to na voljo ustrezna orodja, s katerimi boste dosegli svoj cilj.

Za demontažo boste potrebovali hidravlično črpalko in vbrizgovlanik olja, maziva. V kolikor ne gre za zapleteno demontažo so vam na voljo mehanska orodja za demontažo. Včasih se zgodi da se ležaji ne premaknejo več. Z grelci ležajev se bo mazivo toliko segrelo, da se ležaj lahko ponovno premakne. Nato z uporabo orodij za demontažo tega zamenjamo z novim.

Maksimalno življenjsko dobo ležaja boste dosegli tudi z ustrezno izbiro mazivnih sredstev. Upoštevati je potrebno predvsem kakšen tip in velikost ležaja imamo, kakšna je njegova obratovalna temperatura, hitrost vrtenja ter kakšne so obremenitve.

Leave a Reply

Required fields are marked *.