Začnite dan z več energije

Že stoletja v Andih raste maca, rastlina, katere gomolji oziroma korenine se uporabljajo v prehrani, za nego las in kože ter še za druge različne namene. Zelo dobro se odnese kot sredstvo proti utrujenosti, ki nam pomaga do več energije. Sicer gre za res vsestransko rastlino, ki raste na zelo visoki nadmorski višini, v neokrnjeni naravi, kjer je zrak svež in čist in kjer ni možnosti industrijske pridelave. Zato je maca pridelana ekološko, na naraven način, obirajo pa jo večinoma še vedno ročno, tako kot mnogo stoletij nazaj…

Zakaj je maca tako neverjetna?

Rastlina maca z latinskim imenom Lepidium perivianum je v zadnjem času vedno bolj poznana tudi pri nas. V Južni Ameriki pa jo poznajo že zelo dolgo, saj za prebivalce Andov maca predstavlja glavno hrano. Na več kot 3000 metrov nadmorske višine pač ne raste veliko rastlin, kar je eden od razlogov, da je maca tako zelo posebna. Drugi razlog pa se skriva v njeni hranilni vrednosti, saj poleg ogljikovih hidratov ne vsebuje skoraj nič maščob. Poleg tega pa je bogata tudi s kalcijem in železom.

Prav železo pa je tisto, ki najbolj vpliva na to, kako izčrpane in utrujene se počutimo. Pomanjkanje železa je danes tudi zelo pogost pojav, saj je naša prehrana osiromašena, predvsem pa pojemo premalo hrane, ki vsebuje veliko železa. S prehranskimi dodatki, kakršna je maca, si lahko pomagamo do železa in s tem poskrbimo za več energije!

Kako in kdaj uporabiti maco?

Po prehranskih dopolnilih posežemo takrat, ko čutimo, da našim telesom ni vse v najlepšem redu. Če gre za resno bolezen, je treba nujno obiskati zdravnika, v primeru, da nimamo nekih posebnih zdravstvenih težav, a se kljub temu počutimo slabo, utrujeno in brez energije, pa nam lahko pomagajo različni prehranski dodatki. Maca vam bo pomagala, da boste imeli več energije in da se boste že zjutraj zbujali bolj spočiti ter veselo začenjali nov dan.

Poleg mace v kapsulah je na voljo tudi organska maca v prahu iz ekološke pridelave, ki jo zmešamo v smoothie, sok, vodo … ter spijemo. Pri tem upoštevamo priložena navodila in ne presežemo dnevnih količin. Če jo zmešamo v sok ali smoothie, njenega okusa sploh ne bomo čutili. V primeru, da se utrujenost kljub jemanju mace ne neha, pa je čas, da ne odlašate, ampak obiščete zdravnika!