Zobati jermen

Zobati jermen je namenjen usklajenemu pogonu odmične in glavne gredi v motorju z notranjim izgorevanjem.

Usklajen pogon pomeni, da se bati in ventili motorja z notranjim izgorevanjem gibljejo po predvidenih zahtevah in lastnosti. S tem so omogočeni delovni takti motorja z notranjim izgorevanjem. Zobati jermen lahko skrbi za pogon nekaterih drugih delov motorja. Tak primer je vodna črpalka. Vodna črpalka skrbi za kroženje hladilne tekočine v notranjosti motorja. S tem je poskrbljeno za hlajenje komponent motorja na optimalno temperaturo.Pri procesu izgorevanja se nekatere komponente motorja segrevajo na visoko temperaturo. Prevelike temperature bi na eni strani povzročile trajne poškodbe, hkrati pa bi onemogočale delovanje motorja. Zato moramo zagotavljati njihovo hlajenje.

Zobati jermen je sodobna različica klasičnih oblik pogona odmične in glavne gredi. Za pogon odmične in glavne gredi so se pred začetkom uvajanja zobatega jermena uporabljale verige ali zobniki. Njihova največja težava oziroma negativna lastnost je bila glasnost delovanja. Klasični načini pogona odmične in glavne gredi, so imeli na drugi stran prednost. Prednost klasičnih načinov pogona odmične in glavne gredi so v glavnem večja življenjska doba, manj vzdrževanja, ter druge prednosti.

V sodobnem času zobati jermen pridobiva konkurenco v obliki nekaterih modernih izvedb klasičnih načinov pogona odmične in glavne gredi. Pred več kot desetletjem so se pojavile sodobne izvedbe pogona z verigo. Prednosti so bile mnoge, na žalost so bile v nekaterih primerih prisotne tudi težave. Zobati jermen je, skupaj s sodobnimi izvedbami verig, danes postal klasika. V času razvoja je zobati jermen doživel kar nekaj sprememb. Lastnikom vozil in vzdrževalcem vozil je znana predvsem bistveno daljša življenjska doba. Življenjska doba zobatega jermena, se je glede na preteklost, povišala tudi za več kot pet krat. V veliko primerih je zobati jermen potrebno v življenjski dobi zamenjati zgolj nekajkrat, niso pa redkost primeri, ko se menjava izvrši enkrat ali dvakrat. V izjemnih primerih menjava ni bila izvedena v celotni življenjski dobi avtomobila. Menjava zobatega jermena je lahko predpisana glede na število prevoženih kilometrov ali glede na čas uporabe zobatega jermena. Pri menjavi se upošteva tista vrednost, ki je prej dosegla predpisano vrednost.

Zobati jermen je za menjavo zahteven s stroškovne in izvedbene plati.